Hírek

2021.05.27 - Félmilliárdot kapott öt Bács-Kiskun megyei település


Összesen az öt településen a többlettámogatásokkal együtt 486 380 012-ból valósulnak meg a fejlesztések.

Városföldön bölcsődei férőhelyek bővítésére érkezett első körben 57.778.000, most pedig 12 862 029 forint többlettámogatás. Így összesen 70.640.029 forintot költhet a projektre Városföld Önkormányzata.

A jelenlegi családi bölcsőde 2 csoportszobával rendelkezik. Mivel az épület jelenleg nem akadálymentes, ezért a bővítmény új bejáratát úgy alakítják ki, hogy mind a meglévő, mind a tervezett részbe az akadálymentes közlekedés biztosított legyen. A gépjármű parkolókat a telekből kerítéssel leválasztva, de telken belül helyezték el az óvodai részen. A kerékpártárolás telken belül, kerékpár állványokon lehetséges. Az udvart a játszókerttől kerítés választja el, a jelenleg burkolt területen lévő fedett homokozót a játszókertbe telepítik majd át.

Épül a bölcsőde Akasztón is. A projekt keretében egy új mini bölcsőde kerül kialakításra a településen, 1 csoportszobával. Erre első körben 77 778 000 forintot nyert a település, majd 23 255 622 többlettámogatással most összesen 101 033 622-ból valósulhat meg a projekt.

Kunpeszér Község Önkormányzat épületének energetikai fejújítása Épület energetikai korszerűsítése. 2.2/b - A projekt szakmai-műszaki tartalma a választott önállóan támogatható és önállóan nem támogatható tevékenységek körének a bemutatásával együtt: Energiahatékonysági beavatkozások 51 574 938 forint támogatáshoz 6 836 126 forintot nyert, így 58 411 064

Szintén az energiahatékonyság növelése a cél a Nagybaracska Község és Fülöpjakab közintézményeiben. A projekt keretében Nagybaracska Község Önkormányzatának tulajdonában lévő három közintézmény (az óvoda, a művelődési ház és az általános iskola) esik át komoly felújításon. A három épület a megépítésük óta energetikai jellegű felújításban nem részesült, így időszerű a korszerűsítés. A cél az, hogy az épületek energiatakarékos és költséghatékony működtetése érdekében olyan energetikai korszerűsítésre kerüljön sor, amely egyben üvegházhatást okozó gázok csökkentését is előidézi. Erre a mostani 22 141 360 forinttal együtt 229 167 668 forintot kap a település.

Míg Fülöpjakabon a beruházás keretében az orvosi rendelő és szolgálati lakás épületen elvégzésre kerül az összes homlokzati nyílászáró cseréje, a homlokzatok hőszigetelése, a tetőtéri térdfalak hőszigetelése a födémek hőszigetelése, a szolgálati lakásnál kazáncsere, radiátorok termosztatikus szelepekkel történő felszerelése, beszabályozása, valamint napelemes rendszer kiépítése. Az óvoda épületén elvégzésre kerül a régi faablakok cseréje, a homlokzat hőszigetelése, a födémek hőszigetelése, a radiátorok termosztatikus szelepekkel történő felszerelése, napelemes rendszer telepítése, valamint az akadálymentesítés megteremtése. A projekt részletes szakmai tartalmát fentieken túl a projektterv és a csatolt előre elkészített műszaki leírások ismertetik.

Összesen az öt településen a többlettámogatásokkal együtt 486 380 012-ból valósulnak meg a fejlesztések.

További hírek