Hírek

2021.05.18 - Digitális Jólét Program indul Kalocsán


"A lakosság és a nagyvállalkozók bevonásával egy kutatást végzünk, hogy a megfelelő igények és szükségszintek mentén tudjuk behatárolni, milyen jellegű digitalizációs eszközökre, fejlesztésekre van szüksége a városnak.”

Együttműködési megállapodás jött létre a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. és a kormányzati Digitális Jólét Nonprofit Kft. között. Az erről szóló dokumentumot Zsikó Zoltán igazgató és Balla Attila digitális vállalkozásfejlesztési ügyvezető helyettes május 13-án, csütörtökön írta alá, majd a szakemberek a Művelődési Központ Kamaratermében dr. Filvig Géza polgármesterrel közösen tartottak sajtótájékoztatót. A nagyszabású program célja, hogy Kalocsa intézményei, vállalkozásai és a lakosság minél felkészültebb legyen az egyre gyorsuló és elkerülhetetlen digitális átalakulásra, a város területén magas szintű smart city fejlesztések valósuljanak meg.

A sajtótájékoztató résztvevőit dr. Filvig Géza köszöntötte, és mint elmondta:

„Amikor Kalocsáról beszélünk, megkerülhetetlen a város ezeréves történelme, de mi, akik most élünk itt, a hagyományok megőrzésén túl a jövőért is dolgozunk. A 21. században nagyon fontos, hogy a város a digitális világ felé is nyisson, kihasználja annak előnyeit. A ma aláírt megállapodás egyértelműen ezeknek az előnyöknek a kiaknázását és minél hatékonyabb hasznosulását szolgája. Magyarország kormánya a digitális program meghirdetésével nagy lépést tett előre, hogy hazánk ne maradjon le, versenyképes legyen a megújuló világban. A most szerződött két társaság szintén ezen dolgozik. A cél, hogy egy modern, „trendi” város legyen Kalocsa, és ennek érdekében az okos város programba minél hatékonyabban be tudjon kapcsolódni.” –jelentette ki a polgármester.

Dr. Filvig Géza példálózó jelleggel hozzátette: „ Mások mellett ilyen célterület az okos piactér, a településrendezési terv digitalizációja, a levegőszennyezettség mérése, de legalább ennyire lényeges a vagyonvédelem és az időskorúak védelmét szolgáló digitális jelzőrendszer kialakítása.”

Mondanivalója végén a polgármester jó, hasznos és eredményes munkát kívánt a kétéves program résztvevőinek.

Balla Attila, a Digitális Jólét Kft. digitális vállalkozásfejlesztési ügyvezető helyettese emlékeztetett: „Amikor Gyopáros Alpár kormánybiztossal tavaly novemberben bejelentettük a digitális települési program indítását, Zsikó Zoltán igazgató az elsők között volt, aki érdeklődött: az okos város és a digitális jólét program helyi szintű megvalósítására milyen lehetőségek  vannak a 2021-2022-es fejlesztési ciklusban? Így, ha úgy tetszik, Kalocsa az esők között „versenyelőnyből” indul, és közösen mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy egy előre mutató, jövőbe látó városképi és városüzemeltetési projektet tudjunk megvalósítani.”

Az ügyvezető helyettes a továbbiakban kifejtette: „Az együttműködés megalapozottságát első körben a digitális települési index és a települési szondának az elkészítése szolgálja majd. A munkát június hónapban, a város hatékony együttműködésével szeretnénk elindítani. Mindez azt jelenti, hogy a lakosság és a nagyvállalkozók bevonásával egy kutatást végzünk, hogy a megfelelő igények és szükségszintek mentén tudjuk behatárolni, milyen jellegű digitalizációs eszközökre, fejlesztésekre van szüksége a városnak.”

Mint elhangzott, ezzel párhuzamosan elindítják a digitális szakember, digitális referens posztgraduális képzést, amely nem csak Kalocsát, hanem az egész térséget érinti. A cél, hogy helyben álljanak rendelkezésre olyan szakemberek, akikkel együtt tudnak dolgozni, a digitális fejlesztésekről együtt tudjanak gondolkodni.

Balla Attila aláhúzta: „Nagyon fontos, kiemelt együttműködési terület a digitális turizmus fejlesztése Kalocsán, ami érinti a kerékpáros turizmust és a fürdő turizmust is. Természetesen a programturizmus továbbra is meghatározó, fontos része lesz az együttműködésnek. A vagyon védelem, az idős emberek védelmét szolgáló jelzőrendszer kiépítése mellett az önkormányzati úgynevezett adatvagyon pilotterv is elkészül majd.” – mondta a szakember.

Zsikó Zoltán, a KIK igazgatója felszólalásában rámutatott: Kalocsát akkor tudjuk jól fejleszteni, ha olyan erős szövetségesekben, partnerekben gondolkodunk, mint a Digitális Jólét Kft. Amióta a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. létrejött, az első és legfontosabb üzenetünk: rendben van, hogy a paksi bővítés az évszázad legnagyobb beruházása 10 kilométeres távolságon belül van, de meggyőződésünk, hogy, nekünk elsősorban a kalocsai embereknek az életét és mindennapjait, illetve Kalocsa városnak az infrastrukturális lehetőségeit kell jobbá tennünk.
Ügyvezető-helyettes úr és polgármester úr mindent elmondtak, amit ezzel a programmal kapcsolatban el lehet mondani. Én inkább arról beszélnék, hogy a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. számos egyéb, Kalocsát érintő területen próbál helytállni. Gyakran érkezik az újságírói kérdés: tulajdonképpen mivel foglalkozik a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft.? Nagyon fontos, hogy kulturális feladatokat látunk el, szervezzük a Paprikafesztivált. Továbbá lényeges, hogy a különböző városmarketing és városfejlesztési feladatokat is ellátjuk. A januárban bejelentett 106 milliós támogatás egy jelentős része városfejlesztési feladatokat szolgál, erről majd később fogok beszámolni. Nagyon fontos kommunikációs feladatokat végez a cég, és a most bemutatott együttműködés az ékes példája annak, hogy a város cégére, az  Innovációs Központra számíthatnak a kalocsaiak. Bízom abban, hogy ennek a munkának az eredményeit hamarosan érzékelni fogják az itt élő emberek.” – mondta Zsikó Zoltán, majd a pulpituson állók hármas kézfogással is megerősítették a kihirdetett együttműködést.

 

További hírek