Helyi termékek

Bajai halászlé tészta

Baja

A BAJAI HALÁSZLÉ A STRANSZKI TÉSZTÁVAL TÁLALVA AZ IGAZI

Ha a bajai halászlé kerül szóba, sokunknak jut eszébe Stranszki Julianna neve, hiszen térségünkben a legtöbb étteremben a bajai halászlé mellé az ő tésztáját szolgálják fel a mai napig. Nem véletlen, hogy Julika néni a saját maga által készített tésztát, mint a „bajai halászlé tészta” le is védette.

Julika néni tavaly nyáron távozott közülünk, de a fia Mojzes Imre és unokája Mojzes Andrea, akik már hosszú évek óta dolgoznak a Stranszki tésztaüzemben, tovább őrzik és viszik a csodálatos örökséget.

Julika néni Baján 1985-ben egy kis kézi tésztagépet használva kezdte a halászlé tészta készítését, melynek különlegességét ma is megtartották. Ugyan már nem kis kézi tésztagépet használnak, de míg majdnem mindegyik tésztaüzem préselős technológiával készíti a termékeit, addig a Stranszki tésztaüzem a mai napig nyújtott technológiával dolgozik.

Persze így időigényesebb, de hála ennek a technológiának, olyan mintha „nagymamáink kézzel gyúrt tésztáját” ennénk.

Stranszki Julianna unokái is hisznek abban, hogy a gondosan készített tészta másik legfontosabb „hozzávalója”, a jó minőségű alapanyag, és a pontos mennyiségek betartása. Náluk a 8 tojásos tészta valóban 8 tojás hozzáadásával készül.

Elérhetőség:

stranszkiteszta.hu

mojzes.andrea79@gmail.com